Restauratoren

Sinds 2013 vormen schilderijenrestaurator Richard Hartskeerl en Lousco Grasman samen het collectief Restauratieatelier Haarlem.  Zij hebben elkaar leren kennen in 2010 toen Lousco net was afgestudeerd als restaurator van schilderijen en het ervaren atelier van Richard nog gevestigd was in hartje Haarlem (aan het Klein Heiligland). De jarenlange praktijkervaring en recente academische kennis bleken in de praktijk een uitstekende match te zijn. Over en weer konden ze elkaar helpen en overleggen welke beslissing de juiste was. Tot op de dag van vandaag is dat overleg voor een restaurator essentieel.

Richard Hartskeerl is sinds 1992 werkzaam als zelfstandig schilderijenrestaurator in Haarlem. Hij heeft zichzelf in de praktijk en door middel van intensieve zelfstudie van alle mogelijke restauratie-literatuur, opgeleid tot volwaardig schilderijenrestaurator. Gelijkwaardig aan het universitaire niveau. In zijn járenlange ervaring met álle mogelijke en vaak lastige restauraties heeft hij ontelbaar veel schilderijen behandeld – het merendeel oude meesters. Die hebben ook zijn persoonlijke voorkeur. Sinds 2011 werkt Richard weer vanuit een riant atelier aan huis, dat hij samen met Lousco Grasman heeft omgebouwd tot een volwaardig restauratieatelier. Het huidige Restauratieatelier Haarlem.

Lousco Grasman studeerde in 2000 af als cultureel antropoloog gespecialiseerd in kunst en materiële cultuur. Vanuit haar interesse in oude kunst en wetenschap heeft zij vervolgens de 5-jarige opleiding gevolgd tot schilderijenrestaurator aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 is zij afgestudeerd als restaurator van schilderijen en beschilderde objecten, gespecialiseerd in oude meesters. Sindsdien is zij werkzaam als zelfstandig restaurator voor diverse musea, instellingen en particulieren. Zij behandelde o.m. schilderijen van het Haags Historisch Museum, Instituut Collectie Nederland (nu Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed), Kasteel Amerongen en Museum De Lakenhal.

Ons Atelier

Ons restauratieatelier is klein maar fijn, en dat willen we graag zo houden. Een enkele keer kan het echter voor komen dat we handen te kort komen en iemand moeten vragen om ons bij te staan. In die gevallen zullen wij ons wenden tot een collega uit ons vakgebied.

 

Wat betreft stageplekken: Helaas hebben wij op dit moment niet de ruimte of mogelijkheid voor stagiaires. Mocht dit veranderen dat zal dit hier op onze website kenbaar worden gemaakt.