FAQ

Veelgestelde Vragen

Hoe gaat het in zijn werk?

Eenvoudig: u neemt per mail of telefoon contact op en wij maken een afspraak. Het schilderij wordt samen met u bekeken, en u krijgt meteen een idee van de kosten. Omdat schilderijen onvervangbaar zijn zullen we daar natuurlijk uiterst zorgvuldig mee omgaan. Schilderijen worden voor, tijdens en na het werk gefotografeerd, zodat u een beeld kunt krijgen van wat er precies is gedaan. Ook wordt er schriftelijk bijgehouden wat wanneer en met welk materiaal wordt gedaan, indien gewenst kunt u hiervan een kopie krijgen.

 

Wat gaat dat kosten?

Alle werkzaamheden worden berekend op basis van een uurtarief en materiaalkosten. U kunt altijd geheel kostenloos en vrijblijvend een schilderij laten zien en de kosten van een restauratie laten inschatten, net als schriftelijke offertes. Omdat schilderijen zo verschillend zijn is het onmogelijk een standaardtarief te noemen voor bepaalde handelingen. Het schilderij moet echt (onder atelieromstandigheden) gezien worden voordat over kosten iets kan worden gezegd.

 

Blijft het werk zijn waarde behouden?

Ja. De reden dat het schilderij een restauratie nodig heeft, heeft de waarde al doen dalen. Een professionele restauratie zorgt ervoor dat het stuk in ieder geval niet meer waarde verliest en zal in veel gevallen waarde toevoegen (voor kijkgenot, verkoop, onderzoek, exposeren, etc). Slechte restauratiewerkzaamheden van goedbedoelende amateurs (zoals onnodige restauratie, verwijdering van origineel patina, etc) kan echter wel resulteren in een waardevermindering. Zorg dus altijd dat het werk naar een ervaren restaurator wordt gebracht.

 

Is restauratie wel de moeite waard?

Dat is een lastige. Omdat de restaurator hiermee zijn brood verdient is hierover een advies geven belangen door elkaar halen. Dit is iets wat u vooral zelf moet beslissen. Restauratiekosten bestaan vooral uit arbeidsloon, het restaureren wordt dus kostbaarder naarmate het meer tijd kost om een schilderij te restaureren. Het komt dus voor dat het restaureren van een zeer kostbaar stuk weinig kost, terwijl het restaureren van een minder waardevol stuk (dat in slechte staat verkeerd) wellicht meer kost dan het schilderij waard is. Maar er zijn meerdere aspecten aan een schilderij die de waarde ervan bepalen: emotionele waarde bijvoorbeeld maar ook historische waarde zijn niet in een geldbedrag af te meten. Uiteindelijk is de beslissing aan u.

 

Wat is de waarde eigenlijk?

Hierop kan de restaurator niet antwoorden. U kunt echter wel contact opnemen met een onafhankelijke taxateur. Ook veilinghuizen als Christies of Sotheby’s bieden vaak een taxatie service. Indien u bij ons een restauratie afneemt kunnen wij desgewenst zorgen voor een taxatie. Dit wordt uitgevoerd door taxateur Willem de Winter (bekend van Tussen Kunst en Kitsch).

 

Hoe lang gaat het schilderij nu weer mee?

Dat hangt natuurlijk altijd af van de specifieke omstandigheden. Maar in het algemeen gesproken zou het weer ongeveer 100 jaar mee moeten kunnen, mits er goed voor gezorgd wordt natuurlijk.